O biljci
Važnije informacije
u vidu tona
Slike o biljci .......
Sađenje i nega
Sađenje i nega u slikama
i na video snimku
Uslovi kupovine
O našoj firmi
Cene
Narudžbina
Naši kupci su pisali
O nama su pisali
 
Zeleni Štit (GreenShield)


ŽbunTex
ŽbunAqua
Video sapisi o čudesnom žbunu
 
     
 

Sadjenje i nega:

 
       
    Sađenje sadnica se vrši pre početka vegetacije, kada se priroda budi (marta meseca) , ili krajem oktobra i početkom novembra (posle prvih mrazeva ), kada već biljka spava tj. vegetacija se uspori.
Ukoliko početkom jeseni nemate vremena da svaku biljku zasadite na svoje mesto ,onda ih jednostavno sve zatrpajte u jedan jarak ».

 
       
 
Prilog za sađenje:
 
 
po 20 cm u jedan red:  
 
 
 
Ili, za još lepši i gušći izgled treba ih saditi u dva reda, s tim da 8 do 9 biljaka ćini dupli red i formira čudesno žbunje.  
 
 
Uzimajući u obzir da je jesenja sadnja posle prvih mrazeva, celishodno je jarak za sadnju na vreme pripremiti ( 30- 40 cm dubok i isto toliko širok)
     
 
1. Korene treba dobro potopiti u vodu na 24 sata da bi primili u sebe dovoljno vlage. Alternativa: umesto vode, za natapanje sadnica se preporučuje upotreba 3%-nog rastvora tečnog đubriva pod nazivom Green Shield - Zeleni Štit.  
    2. Zemlju koju smo izvadili kopanjem jarka ,treba pomešati sa tresetom ili kompostom, a ukoliko je zemljište teško, glinasto, treba ga mešati sa peskom.  
 
3.Spustimo biljku u jarak, pokrijemo korene zemljom, koju treba polako utabati dok ne očvrsne i dok biljka ne stoji uspravno. Ideja:postavite agrofoliju tzv. prostirku neposredno na tlo ispod nadzemnog dela biljke, štitiće okolinu sadnice od korova, vlažnost zemljišta će biti više očuvana ,a samim tim i biljka će brže rast i .  
       
   

NEGA:

  • Posle prolećne sadnje ODMAH, a kod jesenje sadnje u rano proleće izvršiti skraćivanje stabljika na 10-15 cm od površine tla kako bi obezbedilo što bolje grananje u najnižim delovima žive ograde.
  • Tokom vegetativne sezone, uz adekvatno zalivanje, biljke veoma brzo rastu, te je neophodno tokom leta više puta ih orezati. Preporuka je da to bude u maju, junu itd, ali osnovni orijentir je dužina pojedinačnih mladih izdanaka. Čim njihova dužina pređe 20 centimetara, treba ih skratiti na 15 cm. Grančicama kraće od 15 cm treba samo vrh odcepiti.
  • Tokom jeseni (oktobar) to treba još jednom ponoviti.
  • U novembru treba orezivanjem dati oblik živoj ogradi.
  • Tokom prve godine ne treba dozvoliti da naraste više od 1-1,5 m.
  • Tokom proleća druge godine možemo da pustimo da naraste i do 2 metra, a pošto tu visinu postigne veoma brzo, već tokom proleća možemo da je oblikujemo po želji.
  • Đubrenje treba obavljati tokom proleća (april) i krajem avgusta sa mineralnim đubrivom (NPK 15:15:15). Pre đubrenja je potrebno opleviti korov i okopati površinski sloj zemljišta. (Preporuka je da se zemljište oko biljaka pokrije slojem malča debljine 5 cm, jer zadržava vlagu u zemljištu, doprinosi dekorativnosti i inhibitorno deluje na korovsku vegetaciju.)
  • Tokom prve godine potrebno je redovno zalivanje (u sušnom periodu svakodnevno u ranim jutarnjim satima).
  • Osnovno pravilo kod kasnijeg orezivanja, kojeg treba da se pridržavate je da je bolje orezivati češće po manje. Da se uklanjaju orezane grane sa žive orgade. Orezuje se po oblačnom danu ujutro ili predveče. Alat, odnosno makaze za orezivanje moraju biti oštre i čiste, kako se nebi kidali delovi grana, već svi rezovi bili glatki.
  • Što se tiče oblika žive ograde u nastavku je ilustracija, koja predstavlja najčešće načine oblikovanja 
     
   

Rano u proleće, biljka se mora odseći na oko 10- 15 cm iznad površine zemlje ,da se stabljika što više granala.

Za vreme zalivanja, biljka veoma brzo raste, zato tokom leta barem 4-5 puta treba skratiti na polovinu duge ,izrasle grane.. Tokom jeseni to treba još jednom ponoviti ,a na kraju jeseni zaseći ih da budu jednake visine.

Tokom prve godine ne treba dozvoliti da narastu više od 1-1,5 m i moramo da pazimo da budu podjednako guste.
Tokom proleća druge godine možemo da pustimo da narastu čak i do 2 metra, a pošto tu visinu postignu veoma brzo, vec tokom proleća možemo da ih oblikujemo po želji.

 
       
   
   
 
     O biljci  . .  |    Sađenje i nega      |     Uslovi kupovine       |    Slike o biljci      |      O našoj firmi....      |    Cene     |     Narudžbina


InterStat.hu


WWW.WORLDINTERNET.HU Banner-csere