Radovi u bašti tokom godine

Opis svih radova tokom cele godine u bašti od avgusta do jula sa Čudesnom živom ogradom i ostalim biljkama u bašti

RADOVI U BAŠTI TOKOM JULA

Leto je godišnje doba kojem se svi radujemo. To je ujedno i period veoma ekstremnih klimatskih uslova. Svi smo svedoci da u toku samo jednog dana vremenske prilike mogu drastično da se promene. Tokom podnevnih časova, temperatura ide od 35-39 sepeni celzijusa, a onda se odjednom na nebu pojave tmurni oblaci, noseći sa sobom olujne pluskove, grmljavinu, pa čak i grad. Ovakve nepogode vlasnicima bašte stvaraju velike probleme.
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom jula.

RADOVI U BAŠTI TOKOM JUNA

Dah leta već se oseća u bašti. Mirisni cvetovi daju posebnu draž našim baštama. Ruže započinju svoju cvetnu sezonu, kao i mnoge perene. Ovo je ujedno i period bujnog rasta lisnodekorativnog žbunja, živih ograda i drveća, jer su vremenski uslovi idealni za rast biljaka. Dovoljna količina vlage, sunčani dani i temperature između dvadesetog i tridesetog podeoka - šta jedna biljka još može da poželi!
Orezivanje žive ograde od Turkmenistanskog bresta već možete obaviti drugi put krajem meseca, ako ste je posadili ovog proleća. Trebalo bi da ostavite dvadesetak centimetara dugačke izdanke iznad poslednjeg grananja. Na tom mestu će se ponovo formirati bočni izdanci i time ćete doprineti većoj gustini vaše čudesne žive ograde. Ako je sadnja žive ograde obavljena prethodne jeseni ili još ranije, onda je dovoljno samo da skratite grane koje izlaze iz okvira željenje forme, ili je možda potrebno radikalnije orezivanje, ako je živa ograda suviše prerasla željene dimenzije.
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom juna.

RADOVI U BAŠTI TOKOM MAJA

Maj je mesec pun kolorita. Na sve strane blistaju cvetni oblaci. U cvetu su spiree, rododendroni, voće... Svoju cvetnu sezonu započinju i balkonske cvetnice. Drveće i žbunje je već olistalo, a travnjaci se kose, sada već po drugi ili treći put. Uobičajeno je da posle tri šišanja trave, treba orezivati i žive ograde. Upravo tokom maja je vreme za sledeću akciju i oko Vaših sadnica za buduću čudesnu živu ogradu.
Rasadnik Sil Club Vam i ovog puta daje informacije o aktuelnoj nezi Radovi u bašti tokom maja.

RADOVI U BAŠTI TOKOM APRILA

Na scenu konačno stupa zelena boja. Svi smo svedoci bujanja i enegrije koju priroda nesebično deli sa nama. Na drveću i žbunju su se pojavili listovi svetlozeleni i naizgled sramežljivi, posle dugog zimskog sna. Travnjak ponovo dobija svežu zelenu boju, a sezonske cvetnice mame sa tezgi i polica u rasadnicima i na pijacama.
U aprilu, možete obaviti sadnju planiranih biljaka, koje niste uspeli da zasadite tokom marta. Sadnice žive ograde od turkmenistanskog bresta su sada u fazi rasta, ako ste ih posadili prošle jeseni ili pre toga. Ako ste ih posadili krajem marta, one se sada adaptiraju na novo stanište i spremaju se za intenzivnu sezonu. U oba slučaja, trebalo bi ih orezati i prihraniti, kako biste im omogućili dobar start. Orezivanje novoposađenih sadnica se vrši na 15 do 20 cm iznad površine zemljišta.
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom aprila.

RADOVI U BAŠTI TOKOM MARTA

Proleće je na pomolu. Počinje još jedna baštenska sezona. Puno posla predstoji oko biljaka u bašti. Kada sneg krene da se topi, zemljište će biti veoma vlažno, pa će se lepiti za obuću i alat. Neka okopavanje i priprema za sadnju na većim površinama sačeka drugu polovinu meseca.
Početkom meseca, ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju, treba proveriti stanje biljaka u bašti, odnosno da li ima znakova koji upozoravaju na pojavu biljnih vaši ili nekih drugih štetočina. U slučaju da su prisutni, prvo treba pokušati mehaničko uklanjanje. Ako ih je mnogo, ili ako je površina koju su zahvatile velika ili nepristupačna, moraju se primeniti pesticidi. Kao najdelotvorniji pokazali su se Actara i Chess. Prilikom primene treba se dosledno držati uputstva proizvođača, a prskanje obavljati po suvom vremenu, bez vetra
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom marta.

RADOVI U BAŠTI TOKOM FEBRUARA

Februar je najkraći mesec u godini. On je i prethodnik proleća, te u njemu već počinjemo intenzivnije da se bavimo idejama i planovima u vezi sa našom baštom. Možda će se već tokom februara u Vašoj bašti pojaviti cvetovi jagorčevine, visbaba, zumbula ili krokusa, odnosno mrazovca.
Tokom februara su moguće i snežne padavine, pa zimsku zaštitu na Vašim biljkama još nemojte uklanjati. Proverite da li je sve dobro zaštićeno i uvezano. Zimzelene biljke i četinare u saksijama, zalivajte u danima bez mraza.
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom februara.

RADOVI U BAŠTI TOKOM JANUARA

Počela je još jedna godina, sva u belom. Posle praznika i druženja, najčešće poželimo neku obavezu i aktivnost. Bašta je pravo mesto gde ove želje možemo i realizovati. Januar je mesec kada su snežne padavine najizvesnije, a niska temperatura se podrazumeva. Zbog svega toga, biljkama u Vašoj bašti je potrebna pomoć.
Stresite deblje snežne naslage sa grana na drveću i sa žbunova. Vodite računa da pokreti pri stresanju snega budu umereni i blagi, kako ne biste oštetili i izlomili grane.
Kada je niska temperatura i grane se zalede, mnogo su krtije i lako se lome. Prilikom čišćenja snega sa staza, nemojte sneg gomilati na jedno mesto na travnjaku, jer će se tu teže istopiti, duže prekrivati travu i sprečiti prodor svetlosti, a samim tim će taj deo biti u određenom zaostatku za ostalim delovima travnjaka.
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom januara.

RADOVI U BAŠTI TOKOM DECEMBRA

Sil Club je rasadnik koji buduće vlasnike čudesne žive ograde nagrađuje velikim vansezonskim popustom, ako sadnice žive ograde za prolećnu sadnju naruče već u decembru. Neka na proleće Vaša brzorastuća živa ograda bude ukras i zaštita Vašoj bašti domu! Dotle, ovaj rasadnik Vam i dalje, iz meseca u mesec, daje savete o radovima u bašti. Da vidimo šta se u Vašim baštama dešava u poslednjem mesecu u godini - decembru.
Tokom decembra i kalendarski počinje zima, godišnje doba puno svežine i praznika. Pretpostavimo da su sve biljke koje ste planirali da posadite tokom jeseni, posađene. Ako nisu, iskoristite za to dane bez mraza. Takođe je potrebno da biljke pripremite za zimu, odnosno sneg i niske temperatre. Zagrnite ruže preko mesta kalemljenja. Uvežite piramidalne četinare, kako im sneg nebi razvalio i polomio grane i deformisao oblik.
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom decembra.

RADOVI U BAŠTI TOKOM NOVEMBRA

Novembar je vreme kad priroda lagano ulazi u zimski san, a baštovanima nastupa period intenzivnih radova u bašti. Ovo je period kada treba posaditi sve sadnice listopadnog drveća, žbunja i žive ograde. Sada se obavlja i sadnja četinara. Zemljište je vlažno, što pogoduje novoposađenim sadnicama, a temperature se, po pravilu, ne spuštaju ispod nule. Većina listopadnih biljaka već je odbacila lišće i spremna je za zimu.
Polazeći od pretpostavke da ste već odlučili šta sadite i napravili plan sadnje, kao i da ste izvršili rezervaciju željenih biljaka u rasadniku, u tekstu koji sledi biće reči o tehnikama sadnje i o nekim smernicama koje će vam pomoći da vaše posađene biljke budu lepe, zdrave i funkcionalne.
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom novembra.

RADOVI U BAŠTI TOKOM OKTOBRA

Temperatura je osetno niža, dani su kraći, a baštom se sve češće čuje dobro prepoznatljiv zvuk vetra, koji kovitla i nosi opalo lišće. Sve su upadljiviji plodovi na ogolelim granama, a posebno ako su intenzivnih boja. Svaka bašta ponovo menja svoje ruho i počinje da se kiti novim atributima. Na scenu stupaju grane i debla sa svojom bojom i teksturom. Tu po dekorativnosti prednjače vrste koje imaju neuobičajen habitus, odnosno raspored grana ili pak crvenu, čokoladnu ili sivkastu boju kore.
U ovom periodu možete da uočite i neke propuste u merama nege, a ponajviše u orezivanju. No, ipak, radikalno orezivanje ostavite za proleće. Sada se latite motike i ašova! Treba obaviti poslednje pripreme za jesenju sadnju!
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom oktobra.

RADOVI U BAŠTI TOKOM SEPTEMBRA

Na scenu lagano stupa treće godišnje doba. Već su boje koje preovlađuju u bašti sa prizvukom plamenih tonova. Cveće je i glavni centralni dekorativni element, a hrizanteme su spremne za vatromet boja. Na septembarskoj pozornici jedno od centralnih mesta zauzimaju i ukrasne trave, čije se klasje sada viori iznad, još uvek, zelenih vlati. I dalje je prijatno provoditi vreme u bašti i na terasi i uz šoljicu toplog napitka uživati u sve ređim sunčevim zracima i zelenilu koje se polako priprema za zimsko mirovanje.
Septembar je mesec uživanja, jer većina plodova zri upravo u ovo vreme. Neki od njih, kao što su jabuke, ukrasne tikve, lešnici, klasje i slično, možete iskoristiti i za stone i druge aranžmane. Ali ne opuštajte se previše, jer vam tek predstoji rad u vašem zelenom carstvu.
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom septembra.

RADOVI U BAŠTI TOKOM AVGUSTA

Još uvek uživate u blagodetima leta. Na sve strane šire se opojni mirisi cvetova koji krase Vaše bašte i terase, a prijatna atmosfera, koju pruža zelena pozadina, je od neprocenjive vrednosti. Sad kad je leto već dobrim delom prošlo, možete realno da sagledate vašu zelenu oazu i uočite neke njene prednosti i nedostatke. Moguće je da ćete konstatovati da Vam je neki period u bašti nedovoljno cvetan, ili da Vaš travnjak nije onako gust kako biste želeli, možda Vam treba neko drvo ili pergola za hladovinu, ili neki zeleni zid kao zaštita od pogleda. Šta god da je u pitanju, ovo je period kada treba da reagujete! Sada je vreme za planiranje i promene!
U predstojećem periodu biće bogata ponuda sadnica u rasadnicima. Dobro se raspitajte o karakteristikama i potrebama biljke koju želite da kupite. Veoma je važno da znate njene konačne dimenzije, da li joj treba mesto na suncu ili u senci, kojom brzinom raste... Sve lišćarske vrste se najbolje adaptiraju prilikom jesenje ili prolećne sadnje, tako da bi već sada trebalo da se odlučite šta još želite u svojoj bašti, da to poručite ili rezervišete i odredite poziciju za sadnju. Osnova svake udobne bašte su mir i tišina koju pruža, spektar boja njenih cvetova i listova i tako željena privatnost u momentima odmora i opuštanja.
Ceo članak pogledajte na stranici Radovi u bašti tokom avgusta.

SIL Club d.o.o.
24400 Senta, Kukučka br. 2/1.
Predstavnici firme:
Tóth Zoltán
Hézső Zsolt (Žolt Heže)
Kornel Takač

Kontakt osoba:
Silvija Takač
+38124/815182
(od 9-17 časova)
+38169/1815182
(od 8-20 časova)